emag

luni, 11 martie 2013

Aflatoxina la români

România se afla în 2010 in top 50 la incidenţa de cancer pe suta de mii de locuitori şi anume pe locul 47 conform WCRF şi se pare că în ultima vreme în prisma produselor alimentare scoase la vânzare tânjim spre o poziţie superioară ca atleţii  la Olimpiada.

Laptele contaminat cu aflatoxină descoperită pe meleagurile mioritice stârneşte , printre alte produse cu probleme ,controverse însă nu la nivelul autorităţilor ci la nivelul cetăţeanului de rând care consumă acest lapte.În timp  ce nu putem afla numele producătorilor pe motiv ca acest aspect este constitue secret de servici pe rafturile vânzătorilor poate sta aflatoxina la discreţie.Sunt curios totuşi cum de la un accident aviatic se reţin la sol toate aeronavele atunci când alta a avut un incident/accident,sau cum de putem afla numele brandului auto care işi recheama maşinile cu probleme pentru rectificări,sau cum de în alte "state unite" pot să dea publicităţii aceste nume ,tot în scandalul cărnii de cal hexagonul a luat măsuri de inchidere a firmei fraudatoare în a doua zi,iar românii să evite acest lucru.Mă intreb ce se intâmpla în state pe care sigur le cunoaşteţi dacă prezenţa unei substanţe atât de cancerigene ar fi ajuns la gura consumatorului,iar aceştia să nu aibă habar de numele producătorului .La noi în ţara acest test costă în jur de 300 lei aşa că îmi permit să am dubii despre câţi fac acest test din cei 600000 de producători.

Bine motivele pentru care brandul este ascuns este clar,şi probabil cu cât mai mare brandul cu atât mai protejat.

În ceea ce priveşte aflatoxina trebuie spus că această micotoxină este produsă de cel puţin 14 specii de ciuperci din genul Aspergillus care sunt destul de răspândite şi contaminează diferite cereale ,plante furajere care îm condiţii de umiditate mare se  dezvoltă.Habitatul primar este reprezentat de sol ,litieră şi se dezvoltă pe orice tip de substanţe organice atunci când condiţiile sunt propice şi.Consumat de ierbivore aceasta ajunge în  lapte .Cele mai periculoase sunt Aflatoxin B1 şi B2 produs de Aspergillus flavus and A. parasiticus .Până una alta vă sfătuiesc să nu consumaţi decât din surse sigure ,poate proprii să ramână  cu laptele pe raft..Mai multe info aici.




Porumb infestat
Aspergillus văzut la microscop electronic















Sursă


Niciun comentariu: